Gyönyörű

Luxusvillát 'faragtak' egy sziklába Monacóban - videó

Napelemekkel és miniatűr víztisztító-rendszerrel felszerelt, luxus ökovillát 'faragtak' egy sziklába Monacóban.

2019.07.09 17:28MTI

A nagyjából 220 négyzetméteres Troglodita villa - a troglodita barlanglakót jelent - hat emeletén három hálószoba és három fürdőszoba található, a szikla mélyén egy hatalmas medencét alakítottak ki.

"A hagyományos házakkal ellentétben, ahol falakat húzunk fel, padlókat fektetünk le, és minden egyes elemet hozzáadunk az épülethez, itt leástunk a talajba, kerestük a tereket, megmunkáltuk az anyagot" - mondta Jean-Pierre Lott építész, aki kollégájával, Patrick Raymonddal közösen álmodta meg az innovatív épületet.

A villa áramellátásáról napelemek gondoskodnak, az épületszerkezetbe egy miniatűr víztisztító-rendszert építettek bele és az ingatlan szénlábnyomának csökkentéséért speciális fűtőrendszert alakítottak ki. A villa megépítéséhez a szikla jelentős részét el kellett távolítani, az emeletek kialakítását követően azonban betonból "visszaépítették" az eredeti felszínt annak minden hasadékával, növényzetével együtt.

A nagyjából 20 hónap alatt megépült villa eladó, árát 30-40 millió euró (9,7-12,9 milliárd forint) közé becsülik.

Az építészpáros szerint a munkálatok hossza és a felszerelések költsége miatt ez a projekt nehezen megismételhető, és az épület sokkal inkább egy műalkotás, mintsem egy iránymutató modell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.