Europol

Óriási európai doppinghálózatot kapcsoltak le

Rekordmennyiségű, 3,8 millió doppingszert, hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőket foglaltak le egy hatalmas európai rendőri akcióban.

2019.07.09 16:01MTI

Az Europol (Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete) közlése szerint összesen 33 országban zajlott razzia, amelynek végén 17, tiltott szerek előállításával és kereskedelmével foglalkozó bűnözői csoportot számoltak fel.

A hágai központú uniós szervezet a sport becsületének megőrzése és a sportolók egészségének megóvása érdekében folytatott nyomozást. Ennek részeként több sportrendezvényen mintegy 1400 vizelet- és vérmintát vettek, és több mint ezer embert hallgattak ki.

A vizsgálat során kilenc illegális laboratóriumot számoltak fel, közel 240 embert állítottak elő, és mintegy 840 bírósági eljárást indítottak világszerte.

A gyors izomnövelés érdekében, főként testépítők körében használt szerek illegális előállításának és kereskedelmének felszámolására összpontosító művelet során több mint 24 tonna, egészségre ártalmas, nem megfelelő kémiai anyagok felhasználásával készített nyers szteroidport foglaltak le. Mint közölték, a termékeket interneten, a feketepiac más platformjain vagy akár az utcán értékesítették.

Az ázsiai és kelet-európai piacról beszerzett szteroidok legnagyobb felvevőpiacát a nem hivatásos kerékpározók és testépítők jelentették, derült ki a Magyarországon és Spanyolországban működő irodák által összegyűjtött információk alapján. Az illegális beszerzés egyik fő területe a közösségi média, ahol illegális online gyógyszertárak működnek az egyre növekvő igény kielégítésére.

A Viribus névre keresztelt rendőrségi műveletben 23 uniós tagállam – Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország, Magyarország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, az Egyesült Királyság –, valamint 10 további ország – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Kolumbia, Izland, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Svájc, Ukrajna és az Egyesült Államok – vett részt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.