Terror

Lengyel 'rabszolgatartó' bandát számoltak fel Angliában

Több száz áldozat!

2019.07.07 03:25MTI

Több száz áldozatát rabszolgasorban tartó lengyel bűnszövetkezetet számoltak fel a brit hatóságok, súlyos börtönbüntetéseket kiszabva a szervezet vezetőire. A pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint ez volt a modernkori rabszolgaság ellen indított eddigi legnagyobb hatósági akció Nagy-Britanniában.

Az ügyről eddig hírzárlat volt érvényben, elkerülendő, hogy az embercsempész banda a tanúskodásra hajlandó áldozatokat az ítélethozatal előtt megfélemlítse.

A területileg illetékes középnyugat-angliai rendőrség - West Midlands Police - péntek esti részletes beszámolója szerint a nyolcfős társaság - öt férfi és három nő -munkaajánlattal csábított Lengyelországból Angliába főleg hányatott sorsú embereket, köztük hajléktalanokat, börtönből szabadultakat és alkoholistákat.

A megtévesztett embereket végletekig lepusztult, rágcsálóktól hemzsegő lakásokban helyezték el West Bromwich, Sandwell, Smethwick és Walsal körzeteiben, és szakképesítést nem igénylő munkák elvégzésére kényszerítették őket, például farmokon, hulladékfeldolgozó telepeken vagy baromfivágóhidakon.

Munkájukért az áldozatok - akik közül a legfiatalabb 17, a legidősebb 60 éves volt - gyakran heti 20 fontot (7200 forintot) sem kaptak, jóllehet ez az összeg Angliában a napi megélhetéshez sem elégséges.

Fizetésük csaknem teljes egészében az embercsempészek zsebébe vándorolt, gyakran lejárt szavatosságú élelmiszert kaptak, és maguknak kellett szeméttelepekre kihajított matracokat felkutatniuk, hogy legyen min aludniuk.

Több szálláshelyen nem volt mellékhelyiség, fűtés, bútor és meleg víz, és az áldozatok közül többen arról számoltak be, hogy csatornavízben kellett fürdeniük.

A rendőrség becslése szerint a banda által Angliába csalt áldozatok száma elérhette a 400-at.

A vizsgálat kiterjedését illusztrálja, hogy a nyomozók 650 ezer telefonkommunikációs adatot, 250 bankszámlát és háromezernél több tárgyi bizonyítékot elemeztek, és az áldozatok beszámolói mellett 1500 tanúvallomást rögzítettek.

A lengyel bűnszervezet a rendőrség becslése szerint 2012 és 2017 között 2 millió fontot (720 millió forintot) keresett az Angliába csalt emberek kizsákmányolásán, és fényűző életvitelt folytatott. A társaság egyik tagja például egy Bentley luxusautóval közlekedett.

A birminghami koronabíróság az embercsempész szervezet két vezetőjére - akik közül az egyik szökésben van - 11, a további bandatagokra 3 és 9 év közötti fegyházbüntetést rótt ki pénteken.

Tavaly októberben nyolctagú romániai embercsempész csoportot vett őrizetbe a Scotland Yard. A román bűnüldöző hatóságokkal együttműködésben végrehajtott nagyszabású rajtaütés során négy londoni helyszínen kiszabadítottak 33 embert is, köztük négy nőt és öt gyermeket a társaság fogságából.

Egy évvel korábban Angliába csalt magyar nőket prostitúcióra kényszerítő magyar embercsempészeket ítéltek hosszú börtönbüntetésre Manchesterben. A társaság vezetőjére 13 év 7 hónap, a két másik tagra nyolc év öt hónap, illetve három és fél év szabadságvesztést rótt ki a manchesteri koronabíróság.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.