Illegális bevándorlás

Több civil hajó tart Olaszország partjai felé migránsokkal a fedélzetén

A migránscsoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is van.

2019.07.05 16:27MTI

A Mediterranea Saving Humans nevű olasz és a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója is Olaszország felé tart, fedélzetükön a Líbia partjainál bajba jutott és felvett migránsokkal. Matteo Salvini ismételten nemet mondott az NGO-hajók olaszországi kikötésére.

A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű motoros vitorlás hajó péntek hajnalban már Lampedusától 12 mérföldre, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán járt. 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna.

A migránscsoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is van.

Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről.

Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy az NGO elutasította a kikötést a biztonságos Máltán.

"Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!" - írta Matteo Salvini.

Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.



A fenti, idén alakult olasz NGO szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel "ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli". Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri.

Ezzel egy időben a német Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába.



Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a "líbiai parti őrség mentést folytat, az NGO-k szembeszállnak az olasz kormánnyal". Luigi Di Maio úgy vélte, hogy az NGO-k "show-műsort visznek színre politikai számításból".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.