Jog

A legfelsőbb bírósághoz fordult az ABC ausztrál hírtelevízió a június elején tartott házkutatás miatt

A rendőrség nem nyúl hozzá a szerkesztőségtől lefoglalt anyagokhoz a bírósági eljárás végéig.

2019.06.25 03:38MTI

A legfelsőbb bírósághoz fordult hétfőn az ABC ausztrál nemzeti műsorszolgáltató, követelve a június elején tartott házkutatáskor lefoglalt anyagok visszaszolgáltatását és hatósági intézkedés utólagos érvénytelenítését.

Az ABC honlapján megjelent hír szerint David Anderson, a televízió igazgatója fogadkozott, hogy az elkövetkező hetekben a műsorszolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje újságíróinak cselekedeteit, és olyan törvényi változásokat eszközöljön ki, amelyek megvédik a média jogát arra, hogy beszámoljon a közérdeklődésre számot tartó témákról. Anderson szerint a rendőrség biztosította őt arról, hogy a bírósági eljárás végéig nem nyúl hozzá a szerkesztőségtől lefoglalt anyagokhoz.

Az ausztrál szövetségi rendőrség június 5-én tartott házkutatást Sydneyben az ABC-nél olyan anyagok közzététele miatt, amelyek az ausztrál katonák törvényellenes afganisztáni cselekedeteiről szóltak. A rendőrség szerint a két évvel ezelőtti beszámolók olyan titkos katonai dokumentumok alapján készültek, amelyeket törvénytelenül szivárogtattak ki a sajtónak. A rendőrök számítógépes szakértőkkel együtt érkeztek a szerkesztőségbe, nyolc órán át kutakodtak az ABC adatbázisaiban, és két USB-meghajtót, illetve jelszóval védett fájlokat foglaltak le.

Az ABC-nél tartott razziát egy nappal az után hajtották végre, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát. Ez utóbbi hatósági intézkedést egy 2018-as cikkel indokolták, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

Az ausztrál szövetségi rendőrség tagadta, hogy a két razzia között bármiféle összefüggés lenne. Scott Morrison miniszterelnök pedig azt tagadta, hogy a kormánynak köze lenne az ABC-nél tartott házkutatáshoz, és közölte, hogy az intézkedés a törvényekkel és a rendőrségi előírásokkal összhangban zajlott, és a rendőrség a kormánytól függetlenül végzi a dolgát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.