Terror

Eltűnt a német hatóságok elől az Iszlám Állam terrorszervezet 160 Németországból érkezett híve

Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban.

2019.06.23 15:56MTI

Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap egy kormányzati kimutatás alapján.

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjének írásbeli kérdésére a belügyminisztériumban összeállított statisztika szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz.

Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba, 220 fő meghalt, további mintegy 160 főről pedig nincsenek információk. Valószínűleg nagy részük meghalt a harcokban, de előfordulhat, hogy az IÁ visszaszorítása után néhány embernek sikerült elmenekülni és elrejtőzni.

Az FDP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánynak még mindig nincs egységes, átfogó terve arról, hogy miként járjon el az IÁ Németországból származó egykori harcosaival, és "különösen aggasztó", hogy a berlini vezetés nem tett külön, célzott intézkedéseket az elrejtőzött egykori harcosok ellenőrizetlen visszatérésének megakadályozására.

Azonban a belügyminisztérium összeállítása szerint a határellenőrzés erősítését szolgáló lépések révén az egykori IÁ-hívek "beutazása a német biztonsági szervek tudta nélkül a jövőben is kivételes eset" lehet.

A Welt am Sonntag kormányzati körökből származó értesülésekre hivatkozva a belügyminisztérium hivatalos kimutatáshoz hozzáfűzte, hogy az 1050 fős csoport egy további része, mintegy 120 személy a szíriai vagy az iraki hatóságok fogságában van. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy a szíriai és az iraki kurd erők fogolytáboraiban és börtöneiben tartózkodik még 117 német állampolgárságú gyermek is, akik egykori IÁ-hívek családjaiból származnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.