Engedmény

Használhatják a Galápagos-szigetek egyik repülőterét amerikai katonai gépek

Olyan repülőgépek fognak le- és felszállni, mint a Boeing-777-es vagy a Lockheed P3 Orion.

2019.06.18 08:30MTI

Ecuador hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei használják a Galápagos-szigetek egyik repülőterét. A megállapodás aggodalmat váltott ki, mivel a csendes-óceáni szigetcsoport különleges geológiájával, egyedülálló állatvilágával a világörökség részét képezi, teljes körű természetvédelem alatt áll - adta hírül a BBC News honlapja.

Az amerikai katonai repülőgépek San Cristobal repülőterét használhatják. A kábítószer-kereskedelem elleni harcban fogják bevetni őket az ecuadori kormánnyal létrejött megállapodás alapján - jelentette be helyi tudósítások szerint Oswaldo Jarrin ecuadori védelmi miniszter.

A Telesur latin-amerikai tévéhálózat szerint olyan repülőgépek fognak le- és felszállni, mint a Boeing-777-es vagy a Lockheed P3 Orion. Az Ecuadortól 906 kilométerre nyugatra, a Csendes-óceánban elterülő szigetcsoport számos ritka faj - az óriásteknős, a kéklábú szula, az albatrosz, az oroszlánfóka, vagy 13 pintyfaj - otthona, amelyek szorosan függenek egymástól túlélésüket illetően. Nagyon törékeny az ökoszisztémája.

Az ecuadori parlament képviselői felszólították a védelmi minisztert és Marcelo Mata környezetvédelmi minisztert, hogy magyarázzák meg az Egyesült Államokkal való együttműködés mértékét a szigeteken, amely helyi lapértesülés szerint a San Cristobal-i repülőtér kifutópályájának meghosszabbításával is jár.

Az ecuadori alkotmány 5. cikkelye szerint az ország a "béke területe" és nem szabad megengedni "külföldi katonai támaszpont vagy katonai célú külföldi létesítménye létrehozását".

Rafael Correa volt ecuadori elnök Twitter-üzenetében mérgesen reagált a híre, mondván a szigetek nem "Amerika repülőgéphordozója".

A védelmi miniszter azzal hárította el a bírálatokat, hogy nem állandó jelenlétről van szó és a repülőtér átalakítását az Egyesült Államok fogja finanszírozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.