Brexit

Megkezdődött Theresa May utódjának megválasztási folyamata

May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről.

2019.06.10 08:44MTI

Megkezdődött hivatalosan Theresa May brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata.

May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig, vagyis várhatóan még legalább másfél hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére jelentkezni kívánó képviselők brit idő szerint hétfő délután 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - jelezhetik indulási szándékukat az illetékes frakciótestületnek.

Az utódjelöltek hivatalos névsorát este, a határidő lejárta után várhatóan közzéteszik.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát.

Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A jelenlegi ütemterv szerint a vezetőválasztás nyertese július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 fős, de a létszám a hétfő esti határidőig még bővülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.