Erőszak

Úzvölgyi katonatemető - hazudik a román diplomácia

A román diplomácia hazudik arról, hogy a román hatóságok bárkit is megbékélésre szólítottak volna fel az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensek során.

2019.06.08 10:57MTI

A Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője szerint a román diplomácia hazudik arról, hogy a román hatóságok bárkit is megbékélésre szólítottak volna fel az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensek során.

Pászkán Zsolt hozzátette: az, hogy nem következett be az újabb "fekete március", csak annak a kétszáz magyarnak köszönhető, aki a románok provokálására, dobálására és gyalázkodására nem reagált ellenségesen.

A román hatóságok csaknem két hónapja tudják, hogy Dormánfalva önkormányzata törvénytelen, engedély nélküli építkezést végez az úzvölgyi sírkertben. Sőt néhány napja a Bákó megyei kormánymegbízott fel is szólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy törölje azt a helyi rendeletet, amellyel közbirtokba vette az úzvölgyi temetőt, mivel az törvénytelen - emlékeztetett.

Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.