Incidens

Amerikai cirkáló keresztezte egy orosz tengeralattjáró-elhárító hajó útját

Az incidens közép-európai idő szerint 5 óra 35 perckor történt.

2019.06.07 19:09ma.hu

Amerikai cirkáló keresztezte váratlanul egy orosz hadihajó útját a Kelet-kínai-tengeren, hirtelen irányváltásra kényszerítve azt - közölte pénteken az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata. Az amerikai fél szerint viszont az orosz hadihajó veszélyeztette az amerikait.

Az incidens közép-európai idő szerint 5 óra 35 perckor történt. Az orosz változat szerint az amerikai Chancellorsville cirkáló hirtelen irányt váltott, és mindössze 50 méterre haladt el az orosz Admiral Vinogradov nagy tengeralattjáró-elhárító hajó orrától, amely "rendkívüli manőver" végrehajtására kényszerült.

Ezt megelőzően az orosz és az amerikai flottakötelék párhuzamosan haladt.

Az orosz haditengerészet közleménye szerint az amerikai hajó parancsnokának nemzetközi hullámhosszon "tiltakozásukat fejezték ki, és rámutattak arra, hogy az ilyen lépések megengedhetetlenek".

Az orosz 1115-ös projekt keretében megépített nagy tengeralattjáró-elhárító hajók feladata a nukleáris tengeralattjárók elleni küzdelem az óceánon. Az Admiral Vinogradov vízkiszorítása 7,5 ezer tonna, a Chancellorsville-é 9,8 ezer tonna.

Az amerikai fél szerint viszont az orosz hadihajó veszélyeztette az amerikait. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy diplomáciai úton panaszt emelnek az eset miatt, és katonai szinten is megvitatják az oroszokkal.

A 7. amerikai flotta szóvivője közölte, hogy az orosz hajó manőverei miatt a Chancellorsville kénytelen volt "teljes gőzzel" hátrafelé működtetnie a hajtóműveit az ütközés elkerülése végett.

A két hajó nem érintkezett egymással, és személyi sérülés sem történt - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.