Észak-Korea

Ismét felbukkant Kim Dzsongun két hónapja eltűnt húga

Egy phenjani gimnasztikai sportrendezvényen jelent meg bátyja társaságában hétfőn.

2019.06.04 08:22ma.hu

Ötvenhárom nap után először jelent meg újra a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy sportrendezvényen, amelyről a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt kedden.

Kim Jodzsonggal kapcsolatban, aki egy phenjani gimnasztikai sportrendezvényen jelent meg bátyja társaságában hétfőn, azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz a párttagok soraiban.

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jodzsongot áprilisban látták utoljára, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén. Ezt követően nem jelent meg Kim Dzsongun áprilisi vlagyivosztoki látogatásán sem, amelyen fivére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, noha korábban ilyen alkalmakkor mindig a vezető társaságában látták.

A sportrendezvényen megjelent az az észak-koreai tanácsadó is, akinek kivégzéséről májusban beszámolt a dél-koreai sajtó. Kim Hjok Csol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a februári csúcs előtt, a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap pedig a hanoi csúcs kudarcával magyarázta a kivégzést.

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz azonban ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.

Korábban elemzők valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.