Használt fecskendők

Több 100 gyereket fertőzhetett meg HIV-vel egy orvos Pakisztánban

Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

2019.05.27 08:05ma.hu

Mintegy 700 ember, közöttük 537 2-12 év közötti gyermek fertőzödött meg HIV-vírussal Pakisztán déli részében.

A miniszterelnök egészségügyi tanácsadója szerint a betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása. Szindh tartományban több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben, és a kormány komolyan aggódik az eredmények miatt.

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés a tartomány Ratoder nevű körzetében. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében. Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában.

Az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS szerint 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál. Szerintük takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt. Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.