Líbia

Fegyveresek leállították a Tripoliba vezető vízvezeték hálózat egyik szivattyúállomását

Az elmúlt évek során nem ez az első alkalom, hogy támadás éri a vezetékhálózatot.

2019.05.20 20:24ma.hu

Fegyveresek leállították a Tripoliba vezető vízvezeték hálózat egyik szivattyúállomását Líbiában - közölte a hálózat fenntartásáért felelős vállalat hétfőn.

A közlemény szerint vasárnap a fegyveresek arra utasították a Tripolitól mintegy 400 km-re található állomás dolgozóit, hogy zárják el a vezetékeket.

Az elmúlt évek során nem ez az első alkalom, hogy támadás éri a vezetékhálózatot: legutóbb két napba telt, mire a fővárosban vízhiányt tapasztaltak.

A 2,5 milliós Tripoliért április eleje óta dúlnak harcok, így egy esetleges újabb vízhiány csak tovább nehezítené az ostrom alatt élő lakosság életét.

A Nagy Mesterséges Folyó elnevezésű vízvezeték hálózat, amely Líbia legnagyobb mérnöki teljesítményének számít, és még Moammer Kadhafi idején építették meg, az északi száraz területek - a többi közt Tripoli- felé szállítja a dél-líbiai ozáisok vizeit.

Az észak-afrikai arab ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én indította csapatait a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, az összecsapások pedig azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

A környéken dúló harcok során már csaknem 510-en vesztették életüket, körülbelül 75 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból, a milíciák pedig megtámadtak egy menekültközpontot is. Az összecsapások miatt több iskola bezárt, és nem ritkák az áramkimaradások sem.

A líbiai egységkormány a mostani vízvezeték elleni támadással egy Haftarhoz hű csoportot vádol, amely szerinte már 2017-ben is követett el hasonló szabotázsakciót.

A Haftar vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" tagadta, hogy ők állnának a támadás mögött.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.