Tragédia

Így néz ki a Notre-Dame belülről - döbbenetes felvételek

Noha meg tudták menteni a Notre-Dame fő szerkezetét, de óriási a veszteség...

2019.05.15 18:30MTI
Képek: MTI/EPA

Franck Riester francia kulturális miniszter, Philippe Villeneuve francia főépítész és Jean-Marc Chauvet, a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház rektora, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Isabelle Hudon Kanada franciaországi nagykövete megtekintette a katedrális belsejében keletkezett károkat szerdán. Szívszorító fotók készültek a több mint 850 éves gótikus székesegyház belsejéről.

A francia parlament alsóháza szombatra virradóra fogadta el az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt. A képviselőház 13 órás vita után fogadta el a jogszabályt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is. A törvény a többi között adókedvezményt irányoz elő azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi közbeszerzés eljárások lebonyolítását. Különbizottság alakul a költségek felügyeletére.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz az épület felső részében folyó felújítási munkálatok közben keletkezett. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához. Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban.


Fotók: MTI/EPA/Philippe Lopez


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.