Hszi Csin-ping

Nem létezik felsőbbrendű civilizáció

A kultúra és a civilizáció elengedhetetlen szerepet tölt be a globális kihívásokkal szemben, nem kevésbé fontos, mint a gazdaság és a technológia.

2019.05.15 13:30MTI

Nincs felsőbbrendű civilizáció, ezért egyes civilizációk átalakítása vagy teljes helyettesítése katasztrofális eredményekhez vezet - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Pekingben, a Konferencia az ázsiai civilizációk dialógusáról (CDAC) elnevezésű rendezvény megnyitóján.

A kínai elnök kijelentette: a kultúra és a civilizáció elengedhetetlen szerepet tölt be a globális kihívásokkal szemben, nem kevésbé fontos, mint a gazdaság és a technológia.

Ázsia a kultúra valamennyi területén pótolhatatlan alkotásokkal gazdagította az emberiséget - emelte ki -, Kína pedig egyebek mellett olyan újításokkal járult hozzá a globális fejlődéshez, mint a papír, a puskapor, az iránytű, a naptár és a kínai filozófia. Hozzátette: a kínai civilizáció a világ többi népével való folyamatos tudáscsere segítségével formálódott, és Peking a jövőben még nyitottabb hozzáállással igyekszik majd hozzájárulni a civilizációk további fejlődéséhez.

A konferencia a szervezők megfogalmazása szerint az ázsiai civilizációk közötti kapcsolatok és tudáscsere, valamint a közös jövőjű közösség témáira összpontosít.

A rendezvény résztvevői között van Prokopisz Pavlopulosz görög államfő, Norodom Szihamoni kambodzsai király, Halimah Yacob szingapúri elnök és Ámir Khán indiai filmcsillag. A konferencia mellett tematikus programokat is rendeznek az ázsiai országok kulturális együttműködésének népszerűsítésére.

Keng Suang külügyi szóvivő a konferenciával kapcsolatban a hét elején úgy fogalmazott: a világ országainak az egyenlőség, a tudáscsere, a civilizációk közti párbeszéd és elfogadás alapelveiért kellene síkra szállniuk, miközben vissza kellene utasítaniuk a "civilizációk összecsapásának" helytelen gondolatát, akárcsak a felsőbbrendű civilizációkról alkotott elképzelést.

Ezzel az amerikai külügyminisztérium politika tervezésért felelős igazgatójának múlt hónapi nyilatkozatára utalt. Kiron Skinner ugyanis az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva Samuel Huntington amerikai politológusnak a "civilizációk összecsapásáról" alkotott elképzelésére hivatkozott, miszerint a civilizációk közötti alapvető eltérések jelentik a köztük kialakuló konfliktusok forrását. A nyilatkozat már akkor éles ellenkezést váltott ki kínai részről, a külügyminisztérium úgy vélekedett, hogy a kétoldalú kapcsolatokat ebből a megközelítésből vizsgálni "abszurd és teljességgel elfogadhatatlan".

A South China Morning Post című hongkongi lapnak nyilatkozó Vang Ji-vej, a pekingi Zsenmin Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora elmondta: a konferenciát ugyan már tavaly elkezdték szervezni, de most remek alkalom Kínának arra is, hogy kifejezze álláspontját a civilizációkról folyó vitával kapcsolatban.

A professzor kiemelte: az amerikaiak egyoldalú politikája káros hatással van a világra és azon belül az Egyesült Államok szövetségeseire, ezért Washington megpróbálja "civilizációk összecsapásaként" beállítani konfliktusát Kínával, hogy ezzel maga mellé állítsa nyugati szövetségeseit. Hozzátette: Kína pedig a mostani rendezvényen keresztül igyekszik a közös értékek alapján szorosabb együttműködést kialakítani Ázsia többi országával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.