Kínos

Helyesírási hibával került forgalomba 46 millió ausztrál bankjegy

Lemaradt egy betű az új ötvendolláros bankjegy egy szavából, így került forgalomba 46 millió ausztrál ötvendolláros.

2019.05.09 16:01ma.hu

A felelősséget jelentő responsibility szót responsibiltynek írták háromszor is minden egyes bankjegyen, vagyis kimaradt az utolsó i. Először egy melbourne-i rádió tette ki az elrontott bankó fotóját a közösségi médiára, egy hallgatójuktól kapták a képet.

Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA, Reserve Bank of Australia) szóvivője elmondta a dpa-nak, hogy tudnak a hibáról, a következő nyomtatásnál, még idén korrigálják.

A nagyjából 2,3 milliárd ausztrál dollárnyi (464 milliárd forint) hibás bankjegy októberben került forgalomba.

Ausztrália ötvendollárosát 1995-ben tervezték újra, egyik oldalára David Unaipon őslakos író és feltaláló, a másikra Edith Cowan, az ország első képviselőnője került.

A helyesírási hibás bankókat úgy tervezték, hogy nehéz legyen hamisítani őket, és vannak rajtuk kitapintható pontok a látássérültek számára. A hiba a bankjegy egyik oldalán, egy mikroszkopikus méretű szövegben olvasható, amely Cowan egy beszédét idézi.

Az RBA szerint az ötvendolláros a legszélesebb körben használt bankjegy az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.