Terrorizmus

Merényletek Srí Lankán: lemondott az országos rendőrparancsnok

Ő már a második magas rangú vezető, aki feladja tisztségét amiatt, hogy a hatóságok nem tudták elejét venni a vérfürdőnek.

2019.04.26 11:36ma.hu

Lemondott a Srí Lanka-i országos rendőrparancsnok a húsvétvasárnap elkövetett merényletek miatt, amelyeknek a legfrissebb adatok szerint 253 halálos áldozatuk volt - közölte pénteken az Indiai-óceán északi részén található szigetország államfője.

Maitripala Sziriszena sajtóértekezleten számolt be arról, hogy Pudzsisz Dzsajaszundara országos rendőrparancsnok bejelentette távozását.

Csütörtök este már lemondott a védelmi minisztérium államtitkára. Dzsajaszundara így a második magas rangú vezető, aki feladja tisztségét amiatt, hogy a hatóságok nem tudták elejét venni a vérfürdőnek.

Ezzel egy időben a rendőrség bejelentette, hogy mintegy 140 olyan embert keresnek, akik feltételezésük szerint kapcsolatban állhatnak a merényletekkel gyanúsított szervezettel, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaattal.

A hatóságok pénteken felszólították a szigetország muzulmánjait, hogy aznap otthon imádkozzanak, és ne menjenek mecsetbe, mert a szigetország titkosszolgálata autóba rejtett pokolgépes támadások lehetőségére figyelmeztetett, amelyekkel a 253 - főként keresztény - ember halálával járó terrorcselekményt akarnák egyesek megtorolni.

Az országban tízezer katonát mozgósítottak, hogy átkutassák az imahelyeket, és védelmet biztosítsanak a vallási jellegű létesítményeknek - közölte a hadsereg ugyancsak pénteken.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket közvetlenül a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Mintegy ötszázan megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.