Korlát

Washington újabb korlátozásokat és szankciókat vezet be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

A "zsarnokság trojkája" a három latin-amerikai ország.

2019.04.19 12:31MTI

Washington újabb korlátozásokat és szankciókat vezet be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen - jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a floridai Miamiban tartott beszédében szerdán.

A korlátozások értelmében ezentúl az Egyesült Államokban élő kubai családok csak korlátozott mennyiségű pénzt küldhetnek a szigetországban élő rokonaiknak és családtagjaiknak, továbbá korlátozzák a Kubába irányuló utazások lehetőségeit is. A szankciók a venezuelai központi bankot, és a Bancorp pénzügyi szolgáltató venezuelai és nicaraguai leányvállalatait sújtják.

A venezuelai központi bank elleni szankciókat Bolton azzal indokolta, hogy a bank nagymértékben hozzájárul Nicolás Maduro elnök hatalomban tartásához. Mint fogalmazott: Washingtonnak eltökélt szándéka, hogy korlátok közé szorítsa az amerikai pénzügyi tranzakciókat a bankkal, és egyben elvágja a caracasi bank hozzáférését az amerikai valutához.

A Bancorpról szólva Bolton úgy vélekedett: a pénzintézmény nicaraguai vállalata Daniel Ortega nicaraguai elnök "titkos kasszája". A bankot egyébként az amerikai kormányzat korábban már a venezuelai állami olajvállalathoz fűződő pénzügyi kapcsolatai miatt is büntető intézkedésekkel sújtotta.

Beszédében John Bolton ismét a "zsarnokság trojkájának" nevezte a három latin-amerikai országot, és azt hangoztatta, hogy vezetőik "a szocializmus három fejbólintó jánosa".

A politikus hangsúlyozta: az újabb szigorítások és szankciók figyelmeztetésül szolgálnak mások, például Oroszország számára, hogy ne segítsék a három latin-amerikai ország hatalmon lévő rendszereit.

Bolton a Kuba ellen megkísérelt, sikertelen disznó-öbölbeli amerikai invázió 58. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédet, pár órával azt követően, hogy Washingtonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt jelentette be: Washington eltörli az 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény felfüggesztését, és május elejétől ismét lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen.

A Helms-Burton törvény arra adta meg a jogot, hogy a korábban Kubában államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert lehessen indítani. Ám a törvény végrehajtását - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.