Tűzvész

Notre-Dame - A lengyel belügyminiszter kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzéseket rendelt el a műemléképületekben

Kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzések zajlanak a lengyelországi műemléképületekben - közölte szerdán Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter, aki szerint mindenekelőtt a régi templomokban áll fenn fokozott tűzveszély.

Brudzinski az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozott a párizsi Notre-Dame-székesegyházban hétfőn pusztító tűzvész kapcsán. Arra a kérdésre, hogy a lengyel műemlékekben megfelelő-e a tűzvédelem, a miniszter úgy válaszolt, hogy "biztosan nem". Az előző években végrehajtott ellenőrzések alapján a templomok esetében akár 80 százalékos "reális veszélyről" lehet beszélni - fűzte hozzá.

Felidézte az előző években történt három ismertebb lengyelországi templomtüzet, köztük a nyugat-lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban álló 13. századi székesegyház 2017-es, rövidzárlat miatt bekövetkezett tűzesetét. A lángok súlyosan megrongálták a templomtornyot, a szentélyt még mindig javítják.

Brudzinski közölte: előző nap arra kérte a lengyelországi vajdaságok vezetőit, hogy tartsanak kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzéseket a régiójukban lévő műemléképületekben, az akció kedden meg is kezdődött a vajdasági tűzoltósági parancsnokok, a műemlékvédelmi hatóságok közreműködésével.

A miniszter szerint a legnagyobb gondot a templomok tűzvédelmi biztosítása okozza, különösen ott, ahol egy plébános több régi épületért felelős. "Az ilyen szentélyek karbantartása a helyi hívők adományaiból gyakorlatilag lehetetlen" - húzta alá Brudzinski. Ezzel arra utalt, hogy a lengyelországi egyházközségek mindenekelőtt a hívek adományaiból fedezik kiadásaikat, köztük az egyházi épületek fenntartását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.