Emberi jogok

Kiutasítják Izraelből a Human Rights Watch jogvédő szervezet helyi vezetőjét

A hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat.

2019.04.17 08:51MTI

A jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította Omar Sakír, a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet izraeli és palesztin területekért felelős helyi vezetőjének fellebbezését kiutasítása ellen, akinek így két héten belül el kell hagynia az országot - jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

A 2016 óta Izraelben élő, amerikai állampolgár Omar Sakír tartózkodási engedélyét azért vonták be tavaly májusban, mert a hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat. Ügyvédei bejelentették, hogy az elutasítás ellen a legfelsőbb bírósághoz fognak fellebbezni.

Sakír tartózkodási engedélyét Arie Deri belügyminiszter vonta vissza "Izrael-ellenes tevékenység" vádjával. Dery a stratégiai ügyek minisztériuma által elfogadott irányelv alapján döntött, amely szerint kiutasítható, aki, mint Sakír Twitter fiókjával tette, "gyakran továbbadja és megosztja a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom üzeneteit".

A kerületi bíróság később felfüggesztette a májusi ítéletet, de nem állította le a jogi eljárást. Sakír a kaliforniai Stanford Egyetemen szerzett jogi doktori diplomával rendelkezik, és úgy véli, hogy az ellene irányuló fellépés része a HRW, és általában az emberi jogi aktivisták elleni szélesebb állami zaklatásnak. Noha hónapokkal ezelőtt megszületett az elsőfokú bírósági döntés Sakír kiutasításáról, de azóta is Izraelben maradt.

Ügyvédje bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg fellebbezésük első fokú elutasítását, amely szerint május elsejéig el kellene hagynia Izraelt. A HWR közölte, hogy nem támogatják az Izrael elleni BDS mozgalmat, tevékenységük kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik.

"Az izraeli hatóságoknak inkább az emberi jogok súlyos megsértésének megszüntetésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig az erről jelentéseket készítő csoportok elhallgattatására" - nyilatkozta Tom Porteou, a Human Rights Watch helyettes programigazgatója.

"A bojkott-aktivistáknak meg kell érteniük, hogy az Izrael és polgárai elleni BDS tevékenységért fizetniük kell. Egy külföldinek sincs joga Izraelben élni, jól érezni magát a nép körében, és közben fellépni a polgárok ellen""- mondta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a döntés után.

Jeruzsálemben 2017-ben törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a belépést az országba minden olyan külföldinek, aki tudatosan, nyilvánosan felhívást intéz Izrael bojkottálására, de ezt első alkalommal alkalmazták olyan személlyel szemben, aki már az országban tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.