Jog

Az EJEB elmarasztalta Törökországot egy alkotmánybíró jogszerűtlen fogva tartása miatt

Megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének szabadsághoz és biztonsághoz való jogról szóló cikkét.

2019.04.16 15:30MTI

Elmarasztalta Törökországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért jogszerűtlenül rendelték el a hatóságok egy alkotmánybíró fogva tartását a 2016-os puccskísérletet követően.

Mostani elsőfokú ítéletében a bírói testület megállapította, hogy Törökország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének szabadsághoz és biztonsághoz való jogról szóló cikkét, és ezért 10 ezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak, Alparslan Altannak.

Mint közölték, a felperes 2016. július 20-i előzetes letartóztatása nem volt indokolt, nem állt rendelkezésre megalapozott gyanú az intézkedés foganatosításához.

A jelenleg 11 éves börtönbüntetését töltő Altant a puccskísérlet másnapján vették őrizetbe azzal a feltételezéssel, hogy tagja egy, az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette "terrorszervezetnek". A posztjáról azóta felmentett volt alkotmánybíró határozottan tagadja bűnösségét.

A strasbourgi verdikt ellen három hónapig még mindkét fél fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő testülethez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára.

A hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákat leszámítva közel 250 ember halt meg, körülbelül kétezren pedig megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 140 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el, és tízezreket vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.