Oroszország

Kémkedésért 14 évre ítéltek egy norvég férfit Moszkvában

Oroszország elleni kémkedés miatt 14 évi fegyházra ítélte Frode Berg norvég állampolgárt kedden a moszkvai városi bíróság.

2019.04.16 12:34ma.hu

Berget 2017. december 5-én vette őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), amikor az orosz haditengerészet nukleáris tengeralattjáróira vonatkozó titkos dokumentumokat vett át egy hadiipari vállalat alkalmazottjától, akit megfigyelt az elhárítás.

Berg ártatlannak vallotta magát, noha elismerte, hogy együttműködött a norvég hírszerzéssel. Az ügyben a részletek titkossága miatt zárt tárgyalást tartottak.

Az ítélet nem jogerős. Berg ügyvédjei közölték, hogy nem fognak az orosz legfelsőbb bírósághoz fellebbezni, de kegyelmi kérvényt nyújtanak be, amint az ítélet hatályba lép.

Berg jogi képviselői elmondták, hogy ügyfelük a norvég katonai hírszerzés munkatárainak felkérésére futárként járt Oroszországba. Szerintük az elítélt nem volt teljesen tisztában sem azzal, amit tesz, sem annak következményeivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.