Franciaország

Lángokban áll a Notre-Dame

A katedrális felújítása közben kaphatott lángra a csodálatos épület.

2019.04.15 19:42ma.hu

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. Az első fotók és videók tanúsága szerint az épület teljes tetőszerkezete ég, hatalmas a füst. Elsődleges információk szerint az épület felújítása közben gyulladhatott ki valami.

A rendőrség kiürítette a környéket, de sokan a helyszínen követik az eseményeket, autók hátán állva. Többeket megríkatott a látvány. A város minden pontjából érkeznek a tűzoltók. Szemtanúk szerint folyamatosan hullanak az épület darabjai. Nem sokkal este nyolc óra előtt beomlott az épület csúcsa.

A helyzet sajnos egyre rosszabb, a katedrális szóvivője elmondta, hogy arra számítanak, az egész tetőszerkezet le fog égni.

"Lángokban a párizsi Notre Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket" - írta Twitter-oldalán Emmanuel Macron francia elnök, aki lemondta estére tervezett beszédét és a helyszínre tart.

A füstöt Párizs déli része és az Eiffel-torony irányába fújja a szél.

Emmanuel Grégoire alpolgármester szerint "kolosszális kár" érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. Már egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni.

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

A tüzet itt élőben lehet követni egy fix kameráról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.