Fejlesztés

Csehország a francia szabályok szerint építi meg nagysebességű vasutjait

Így épültek a marokkói és részben a spanyolországi nagy sebességű vasútvonalak is.

2019.04.16 03:30MTI

Csehország a francia TGV társaság szabályai és normái szerint akarja kiépíteni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az együttműködésről pénteken a kelet csehországi Pardubicében, egy szakmai konferencián írt alá közös emlékeztetőt a cseh vasútvonalak kezelője (SZDC) és francia partnere (SNCT) - jelentette a CTK hírügynökség.

A szabályok és az előírások a nagysebességű vasútvonalak építésénél rendkívül fontosak. "Nem tudom elképzelni, hogy mindezt nálunk újra ki kellene dolgozni, amikor Franciaországban már negyven éve kitalálták és működtetik" - mondta Jirí Svoboda, a cseh vasútvonalak kezelőjének igazgatója a hírügynökségnek.

Az SZDC és az SNCF tavaly szeptember óta tárgyalt a francia szabályok átadásáról. Svoboda szerint a csehek ezért 11 millió koronát (138,6 millió forint) fognak kifizetni a franciáknak, de megéri, mert így nagyon felgyorsulhatnak a munkálatok.

A francia szabályok szerint épültek a marokkói és részben a spanyolországi nagy sebességű vasútvonalak is - tette hozzá.

"Nekünk nincsenek saját elemzéseink, ezeket most egy csomagban megkapjuk. Ebből megtudjuk, milyen követelményeket állítsunk a tervezők és az építők elé" - jegyezte meg Svoboda.

A memorandum alapján cseh szakértők mennek Franciaországba, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg a tapasztalatokkal.

A szükséges projektek kidolgozását az SZDC már az idén elkezdi. Az első szakaszban három próbaútvonal létrehozását tervezik, Prága, Brünn és Ostrava mellett.

A konferencián elhangzott, hogy a nagy sebességű vasúti hálózat kiépítése mintegy 20-25 évig is eltarthat, a várható költségek elérhetik a 600 milliárd koronát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.