Szaúdi újságíró-gyilkosság

Hasogdzsi-ügy: az USA beutazási tilalommal sújtott több szaúdit

Az Egyesült Államok tizenhat szaúdit sújtott beutazási tilalommal a Hasogdzsi-gyilkosságban játszott szerepükért.

2019.04.09 07:12ma.hu

Az amerikai külügyminisztérium által hétfőn kiadott közlemény szerint a szóban forgó személyek közeli családtagjai se léphetnek az Egyesült Államok területére.

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi újságírót tavaly október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban - annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét - azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.

Washington tavaly novemberben már szankciókkal sújtott 17 szaúdi állampolgárt, akiknek gyaníthatóan közük volt a gyilkossághoz. Az Egyesült Államokban azonban mind a mai napig éles bírálatok érik a kormányzatot, mert még republikánus politikusok is úgy ítélik meg, hogy Donald Trump elnök nem lépett fel keményen Szaúd-Arábiával szemben.

Az amerikai elnök többször kifejtette, hogy fontosnak tartja a Washington és Rijád közötti stratégiai szövetséget, kivált Irán térségbeli szerepének kiegyensúlyozása végett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.