Korlát

Az EU meghosszabbította az Iránnal szemben bevezetett szankciókat

Az EU tiltja azon berendezések exportját is Iránba, amelyeket fel lehet használni a belső elnyomás céljára és távközlési megfigyelésekre.

2019.04.09 07:00MTI

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az Iránnal szemben bevezetett szankcióit: az emberi jogok súlyos megsértése miatt kiszabott vagyonieszköz-befagyasztást és vízumtilalmat, valamint az elnyomás céljára használható berendezések exportjának tilalmát - közölte az uniós külügyi tanács hétfőn Luxembourgban.

A 2011 óta fennálló vízumtilalom és vagyonbefagyasztás azokra az emberekre és szervezetekre vonatkozik, akik és amelyek felelősek az emberi jogok megsértéséért. Az EU tiltja továbbá azon berendezések exportját Iránba, amelyeket fel lehet használni a belső elnyomás céljára és távközlési megfigyelésekre.

Utazási tilalommal és vagyonuk zárolásával jelenleg 82 embert és egy szervezetet sújtanak.

A nyomásgyakorlást és az együttműködést ötvöző, integrált politikai megközelítése részeként az Európai Unió Iránnal szemben elfogadott korlátozó intézkedéseinek célja, hogy az országot arra ösztönözze: tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek - áll az uniós közleményben.

Az atomfegyverkezés elleni fellépést célzó ENSZ-szankciók végrehajtásának támogatása érdekében az EU az elmúlt évtizedben saját hatáskörében számos gazdasági és pénzügyi megszorító intézkedést vezetett be Iránnal szemben. Ezek közé egyebek mellett számos termék és fegyver kereskedelmének, valamint az urándúsítással kapcsolatos tevékenységekben használt termékek Iránba irányuló exportjának korlátozása szerepel. Az EU befagyasztotta már az iráni központi bank és a nagyobb iráni kereskedelmi bankok vagyoni eszközeit. Megtagadta az iráni légi teherszállító járművek bejutását az EU repülőtereire, valamint megtiltotta a tiltott anyagokat vagy termékeket szállító iráni légi járművek vagy teherhajók karbantartását és szervizelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.