Assange

Bármikor kitehetik a Wikileaks alapítóját az ecuadori nagykövetségről

Ha elhagyja a nagykövetség területét, azonnal letartóztatják.

2019.04.05 17:34ma.hu

Napokon belül eltávolíthatják Ecuador nagy-britanniai nagykövetségéről Julien Assange-ot, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítóját – áll a Wikileaks tweetjében, amelyet az ecuadori külügyminisztérium "híresztelésnek" nevezett. A londoni rendőrség közölte, hogy ha Assange elhagyja a követség területét, azonnal lezartóztatják, szemtanúk szerint az aktivista kirúgásáról szóló hírek óta több rendőr állomásozik a környéken.

Az MTI beszámolója szerint második napja tüntetnek kisebb tüntető csoportok ecuadori nagykövetség előtt, az épület körül pedig szemtanúk és sajtóbeszámolók szerint a londoni rendőrség megerősítette az őrizetet, miután csütörtökön a WikiLeaks magas rangú ecuadori tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy "napok, vagy akár órák múlva" száműzhetik Assange-ot a diplomáciai képviseletről. Egy következő bejegyzés ezt később megerősítette, azt állítva, hogy egy másik magas rangú forrás is alátámasztotta Assange állítólagos eltávolítását.

Csütörtökön az ecuadori külügyminisztérium közleményben ezt valótlannak nevezte, hozzátéve, hogy nem kíván rá reagálni. Egy másik, magát megnevezni nem kívánó magas rangú tisztségviselő azt mondta azonban, hogy Lenin Moreno ecuadori elnök, noha a Wikileakset okolja az ellene felhozott korrupciós vádak miatt, azt mondta, hogy nem született döntés Assange elküldéséről. Az elnök a maga részéről azt rótta fel a Wikileaksnek, hogy lehallgatta a személyes hívásait, ezt az oldal cáfolta, hozzátéve, hogy a korrupciós vádakról csak akkor számoltak be, amikor a latin-amerikai ország törvényhozása már vizsgálatot kezdeményezett miatta.

A londoni rendőrség közleményben jelentette be, hogy az Assange elleni letartóztatási parancs továbbra is érvényben van, és azt végre fogják hajtani, ha a Wikileaks alapítója elhagyja a nagykövetség épületét. 2015-ben a hatóság megszüntette a nagykövetség körüli 24 órás őrséget, de szemtanúk szerint most újból több rendőr veszi körül az épületet, de a rendőrség tagadta, hogy változtattak volna az eddigi gyakorlaton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.