Erőszak

Fegyveresek megtámadtak egy nukleáris fűtőelemeket szállító vonatot

Rio de Janeiro államban fegyveres támadók tüzet nyitottak kedden egy rendőrök által is biztosított autókonvojra, amely uránt szállított Brazília angrai atomerőművébe.

2019.03.20 09:30ma.hu



Rio de Janeiro államban fegyveres támadók tüzet nyitottak kedden egy autókonvojra, amely uránt szállított Brazília angrai atomerőművébe – közölte a rendőrség és az erőmű vezetése. Beszámolójuk szerint a nukleáris fűtőanyagot szállító kamionra Frade város közelében egy tengerparti úton nyitottak tüzet, mintegy 30 kilométerre Angra dos Reistől, ahol az erőmű van.

A konvojt kísérő rendőrök viszonozták a tüzet, de senki sem sebesült meg, és a támadóknak sikerült elmenekülniük. Az angrai erőművet üzemeltető Centrais Elétricas Brasileiras vállalat nyilatkozatban szögezte le, hogy a konvojjal szállított urán nem került veszélybe, a támadás nem késleltette a szállítmányt. A támadás azután érte a konvojt, hogy a speciális kamiont kísérő rendőrök a közelben eldördülő lövések miatt az út mellett szétszóródva védekező állást vettek fel.

A latin-amerikai ország két atomreaktorának, az Angra 1-nek és az Angra 2-nek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot egy állami üzemben állítják elő az Angra dos Reistől 130 kilométerre lévő Resende városában. Brazília kizárólag a két reaktor számára állít elő hasadó anyagot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.