Terrorizmus

Ötvenre nőtt az új-zélandi terrortámadás áldozatainak száma

A merényleteket két mecset ellen hajtotta végre egy - magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező - 28 éves ausztrál férfi.

2019.03.17 08:18ma.hu

Ötvenre emelkedett az új-zélandi mecsetek elleni véres merényletek áldozatainak száma, jelentette be Mike Bush rendőrfelügyelő egy sajtóértekezleten szombaton este. Korábban 49 halottról szóltak a jelentések, de időközben még egy ember meghalt a kórházban. Jelenleg 36 sebesültet ápolnak, kettőnek válságos az állapota.

A rendőrfelügyelő beszámolt arról, hogy a vérengzésnek továbbra is a 28 éves ausztrál férfi, Brendon Tarrant az egyetlen gyanúsítottja. A nap folyamán még őrizetben volt másik két személynek nincs köze a mecsetek elleni támadásokhoz, az egyiket már szabadon engedték, de a másik ellen vádat emeltek tiltott fegyverviselés miatt.

A merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a - magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező - 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyvert használt, kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult. A Terrorelhárítási Központ közölte, együttműködik az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.