Terror

De miért írt fel magyar neveket az egyik új-zélandi lövöldöző a fegyverére?

Brenton Tarrant Bulgáriában volt, majd Magyarországra is ellátogatott.

2019.03.16 12:37ma.hu

Mint ismeretes, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant hajtotta végre Christchurch városában pénteken a mészárlást. Hogy tették mi indokolta, arról a férfi a Twitterén osztott meg egy dokumentumot. Ebben a több mint tizenhatezer szavas szövegben az áll, hogy a nyugati világ hanyatlásáról nemcsak az alacsony születésszám tehet, a bevándorlás is felelős, mert így a muszlimok szisztematikusan kiirthatják a fehér fajt. Csak olyan tettekkel, mint az övé, lehet a hosszú évszázadok atrocitásaira választ adni. Többek között ezért is vallja magát ökofasisztának.

Az írás szerint a vérfürdőt nagyjából két éve kezdte el tervezgetni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként. Több más tömegmészáros mellett Tarrantnak a norvég Anders Breivik volt a fő példaképe, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját bevallása szerint a neonáci Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet áldását is adta tervére.

Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerült, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét.

Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal az 1396-os - a nikápolyi vereséggel végződő - keresztes hadjárat megszervezése, netán a török elleni végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi. Az egyik táron ezek mellett a "Vác, 1684" felirat is szerepel, itt Lotaringiai Károly verte szét a törökök seregét.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.