Egyház

Szexuális zaklatás miatt egy harmadik feljelentést is tettek a pápai nuncius ellen Párizsban

A 74 éves nuncius ellen már két eljárást indított szexuális zaklatás gyanújával január óta a párizsi ügyészség.

2019.03.14 20:30MTI

Egy harmadik férfi is szexuális zaklatás gyanújával tett panaszt Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg a párizsi ügyészég az Europe1 rádió értesülését.

A férfi a párizsi bűnügyi rendőrségen az előző sértettekhez hasonlóan azért tett feljelentést, mert a nuncius a fenekére tette a kezét. Az eset az olasz közösség egyik párizsi találkozóján történt tavaly Párizsban - közölte az ügyészség.

A 74 éves nuncius ellen már két eljárást indított szexuális zaklatás gyanújával január óta a párizsi ügyészség.

Az első esetben a párizsi önkormányzat egyik munkatársa állította, hogy Ventura szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. Az esetnek szemtanúja is volt.

A második sértett, a párizsi önkormányzat egyik volt munkatársa hasonló jelentről számolt be, de az egy évvel korábbi újévi fogadáson.

Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája, és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chilében és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban, s eddig a hatóságok nem tudták kihallgatni. A sértettek és ügyvédjeik ezért a francia külügymisztériumhoz fordultak, és azt kérték, hogy Franciaország kérje a Vatikántól a nuncius diplomáciai mentességének felfüggesztését.

Az eljárás megindítása óta a La Croix című katolikus napilap több interjút is közzétett olyan férfiakkal, akik azt állítják, hogy a nuncius a feljelentésekben leírt módon zaklatta őket. "Ezen feltételezett, több mint egy évvel ezelőtt történt esetekben, különböző okok miatt nem tettek feljelentést" - írta a katolikus lap.

Luigi Ventura ellen hasonló ügyek miatt 2008-ban Kanadában is tettek panaszt az ottani apostoli nunciatúrán. A nuncius 2001 és 2009 között teljesített szolgálatot Kanadában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.