Magyarság

Megbírságolták magyar útleveléért a beregszászi önkormányzat magyar frakciójának vezetőjét

Darcsi Karolina magyar útleveléről készült fénykép és személyes adatai is megjelentek a határellenőrzést követően néhány napon belül egyszerre egy ukrán hírportálon és a Mirotvorec portál úgynevezett 'halállistáján'.

2019.03.13 20:40ma.hu

Közigazgatási bírsággal sújtotta a bíróság a határátlépésekor megtalált magyar útleve miatt Darcsi Karolinát, a beregszászi városi tanács (közgyűlés) magyar frakciójának vezetőjét, akinek a határon rögzített személyes adatai felkerültek a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges ukrán nacionalista honlapra is - adta hírül szerdán a Karpatalja.ma című magyar hírportál.

Az orgánum szerint a Darcsi Karolina magyar útleveléről készült fénykép és személyes adatai is megjelentek a határellenőrzést követően néhány napon belül egyszerre egy ukrán hírportálon és a Mirotvorec portál úgynevezett "halállistáján". A képviselő ügyvédje szerint ügyfele nem követett el szabálysértést, miközben az ukrán határőrség igen, azáltal, hogy jogellenesen kiadta a személyes adatait a sajtónak - olvasható a cikkben.

A hírportál szerint a bírósági tárgyaláson Darcsi Karolina elismerte, hogy az ukrán mellett magyar útlevéllel is rendelkezik. Elmondta, hogy február 18-án ukrán útlevelével lépett ki gyalogosan Ukrajnából az Asztély-Beregsurány határátkelőhelyen, majd később ugyancsak gyalogosan tért vissza - írta a híroldal.

Darcsi Karolina az MTI-nek nyilatkozva az ügy kapcsán kifejtette, a március 11-i bírósági tárgyalásra tanúként beidézett határőr, aki útlevelének ellenőrzését végezte, elmondta, hogy a neve mellett a számítógépes rendszer egy bizonyos "O-indexet" jelez, amelynek a jelentése nem más, mint az adott személy és poggyásza kiterjedt vizsgálatának szükségessége. Hozzátette, az ellenőrző vizsgálat után a határőrség épületében dokumentálták és jegyzőkönyvezték a két útlevelét.

A képviselő azt is elmondta, hogy a beregszászi járási bíróság 3400 hrivnya (mintegy 32 ezer forint) közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte, valamint állnia kell a bírósági eljárás költségét is. Darcsi Karolina hozzátette: mivel a határőrség jegyzőkönyvében több pontatlanság is felfedezhető, a döntéssel nem ért egyet, és fellebbezni fog a Kárpátalja megyei bíróságnál. Ezenkívül a személyes adatait és a magyar útleveléről készült másolatot a sajtónak jogszerűtlenül kiadó határőröket is be fogja perelni - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.