USA

További három és fél évre ítélték Trump volt kampánymenedzserét

További 43 hónap börtönbüntetésre ítélték Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot Washingtonban, aki ellen a szerdai ítélethirdetés után New Yorkban is vádat emeltek.

2019.03.13 19:31ma.hu

Az egykori kampánymenedzser korábban már bűnösnek vallotta magát Washingtonban az Egyesült Államok elleni összeesküvés és annak vádjában, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást tanúk manipulálásának megkísérlésével.

A 69 éves Paul Manafortot a múlt héten egy alexandriai bíróságon Virginia államban 47 hónap börtönbüntetésre ítélték banki és adócsalásért.

Az új ítélettel összesen 7,5 év szabadságvesztés vár Manafortra.

A washingtoni tárgyalásra ismét tolószékben érkező Manafort az ítélethirdetés előtt irgalmasságot kért Amy Berman Jackson bírónőtől, és bűnösségét elismerve egyúttal bocsánatot is kért mindazért, amit elkövetett. "A múltat már nem változtathatom meg, de ígérem, a jövő nagyon más lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban a börtönben sokat gondolkodott a tévedésein. Arra hivatkozva, hogy néhány hét múlva 70 éves lesz, és egyedül ő gondoskodik a 66 éves feleségéről, azt kérte a bírónőtől, hogy ne szabjon ki rá letöltendő börtönbüntetést. Andrew Weissmann ügyész hangsúlyozta, hogy a vádlott hamis nyilatkozatokat tett a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) és több ízben is félrevezette a vádesküdtszéket, tetteivel pedig "aláásta az amerikai politikát". Az ügyész kemény büntetést kért Manafortnak, de nem pontos időtartamot nem javasolt.

Védőbeszédében Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing azzal érvelt, hogy védence külföldi lobbista tevékenységéről - vagyis arról, hogy ukrán politikusok és orosz üzletemberek tanácsadója volt - a korábbi amerikai kormányzatoknak "legmagasabb szintjein dolgozó tisztségviselőknek" is tudomásuk volt. Az ügyvéd azt hangoztatta: ha Manafort nem vett volna részt a 2016-os elnökválasztási kampányban, akkor ma nem lenne bíróságon.

A büntetés kihirdetésekor a bírónő Manafort bocsánatkérésére utalva leszögezte: a bocsánatkérés önmagában nem elég.

Paul Manafortnak egy Washingtonban lévő börtönben kell megkezdenie büntetését, miután Virginiában letöltötte a múlt héten kiszabott 47 hónapot.

Az ítélethirdetés után szinte percekkel New Yorkban újabb vádat emeltek Paul Manafort ellen jelzáloghitel-csalásért, üzleti nyilvántartások meghamisításáért és összeesküvésért. A jelzáloghitel-csalásért akár 25 év szabadságvesztés is kiszabható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.