Belpolitika

Törölhetik az inaktív pártokat Szerbiában

Azok a pártok szűnhetnek meg, amelyek legalább nyolc éven át egyetlen választáson sem vesznek részt.

2019.03.13 00:30ma.hu

Egy készülő új szabályozás értelmében a jövőben törölhetik Szerbiában azokat a pártokat, amelyek évekig nem mutatnak semmilyen tevékenységet, emellett szigorítják a pártbejegyzés menetét is - értesült a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Az újság kedden megjelent információi szerint azok a pártok szűnhetnek meg, amelyek legalább nyolc éven át egyetlen választáson sem vesznek részt. Emellett a jövőben nem jöhet létre új párt úgy, hogy két, már korábban létező párt új név alatt egyesül, ehhez ugyanis - ugyanúgy, mint pártalapításkor - tízezer, 12 hónapnál nem régebbi támogatói aláírásra lesz szükség.

Kisebbségi pártok esetében megmarad az a feltétel, hogy csupán ezer támogatói aláírást kell összeszedni, de nyolcévnyi inaktivitás után ezeket a pártokat is törlik majd. A tervek szerint a jövőben a nemzeti kisebbségek esetében a pártok nevének tartalmaznia kell a nemzetiségre utaló meghatározást.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában 112 párt van, közülük azonban mindössze körülbelül harminc vesz részt a politikai életben. Az új jogszabály várhatóan még az idén életbe lép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.