Belpolitika

A francia Decathlon politikai nyomásra mégsem forgalmaz sporthidzsábot

Francia politikusok nyomására lemondott a női muzulmán fejkendő, a sporthidzsáb forgalmazásáról a Decathlon francia sportszeráruház.

2019.02.28 10:36ma.hu

A vallást szigorúan magánéleti kérdésnek és a közszférában tiltottnak tekintő francia közéletben a néhány nap alatt kialakult társadalmi vita a burkini viselése két évvel ezelőtti polémiájára emlékeztetett.

A muzulmán öltözékek betiltása rendszeresen heves vitát vált a leginkább szekularizált európai országban, amelyet sokszor értetlenséggel követnek a multikulturális angolszáz országokból. Az amerikai Washington Post szerint "Franciaországban ismételten dráma lett a női muzulmán viseletből".

A Decathlon által forgalmazni szándékozott sporthidzsáb bojkottjára egyszerre szólított fel Valérie Rabault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője és Nicolas Dupont-Aignan, a szuverenista jobboldali Talpra Franciaország elnöke. Aurore Bergé, a kormányzó Köztársaság lendületben szóvivője pedig kijelentette, hogy "nincs többé bizalma abban a márkában, amely szakít értékeinkkel", míg a jobbközép Köztársaságiak szóvivője, Lydia Guirous szerint a Decathlon "a nők alávetettségét" támogatja.

A vita akkora méreteket öltött a közösségi oldalakon, hogy a Decathlon a Twitteren jelezte: telefonon és e-mailben folyamatosan fenyegetéseket kapnak, s a boltokban az eladókat fizikailag is bántalmazták. Mindennek következtében a sportszeráruház kedd este bejelentette, hogy lemond a sporthidzsáb forgalmazásáról.

A kérdés hisztérikus kezelését szerdán elítélte Nicole Belloubet igazságügyi miniszter. A kormánytag arra emlékeztetett, hogy a hidzsáb szabadon hagyja az arcot, ezért nem ellentétes a közrenddel és nem sérti a szekularizációról szóló törvényt sem. "Magánemberként" ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a sportnak az egyetemesség értékeit kell tükröznie, és személy szerint nem érti, hogy "a nőknek miért kellene ilyen jellegű öltözéket kényszeríteniük magukra".

Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenjogúságáért felelős államtitkár a Huffington Post című francia portálon közzétett írásában elutasítva a hidzsáb viselését, úgy vélte, hogy "filozófiailag kell a kérdést megközelíteni".

"Milyen üzenetet küld Franciaország azoknak a bátor nőknek, akik a világ több országában, az életük veszélyeztetése mellett utasítják el a kendő viselését?" - írta az államtitkár.

Egyedül Roxana Maracineanu sportminiszter foglalt egyértelműen állást a hidzsáb árusítása mellett.

"Én szeretnék minden nőt, anyát, lányt, mindenhol ahol él, és úgy ahogyan, arra ösztönözni, hogy sportoljon, mert meggyőződésem, hogy a sport az emancipáció egyik hatalmas csatornája" - fogalmazott a román származású miniszter.

Két évvel ezelőtt a burkini, a teljes női testet eltakaró fürdőruha tengerparti viselését betiltó önkormányzati rendeletek váltottak ki hasonló társadalmi vitát.

Raphael Liogier szociológus "őrületnek" tarja az újabb vitát, mert szerinte ezekben az esetekben nem lehet az iszlám által kiváltott "civilizációk összecsapásról beszélni". A burkinit vagy a sporthidzsábot viselő nők az iszlám modernizálásának a pártján vannak, ezért ezen öltözékek forgalmazásának beszüntetésével inkább a szélsőséges fundamentalisták kezére játszik a politika - mondta a szociológus a francia hírügynökségnek.

Minél inkább kötelezzük a nőket a kendő levételére vagy bűntudatot keltünk benne, a fundamentalisták annál inkább ismételgetni fogják, hogy Franciaország iszlámellenes - véli Farhad Khosrokhavar szociológus. Véleménye szerint a muzulmán fejkendő viselésének ideológiai síkra terelése Franciaországban egyre inkább elszakadt a valóságtól. Miközben a muzulmán kendő máshol mindennapossá vált a politikai életben vagy a divatban, addig a szociológus szerint Franciaország beleragadt a szekularizáció régies formájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.