Bűncselekmény

Felgyújtottak egy ebolás betegeket ellátó központot Kongóban

A kezelőszemélyzet a páciensek kimenekítésére kényszerült.

2019.02.25 19:18ma.hu

Ismeretlen támadók felgyújtották az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik ebolás betegeket kezelő központját a Kongói Demokratikus Köztársaság központi részén fekvő Katwa térségében, s emiatt a kezelőszemélyzet a páciensek kimenekítésére kényszerült - közölte az orvosi segélyszervezet hétfőn.

A vasárnap délután történt incidens elkövetőiről és a körülményekről egyelőre semmit nem lehet tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok. A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis szóbeszédek.

Az MSF Twitter-üzenete szerint bár sem a személyzetnek, sem a pácienseknek nem esett baja, az épület felgyújtása miatt nem lehetséges többé a betegek kezelése helyben.

A kongói egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint tavaly július óta 546-an haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe. Az év eleje óta az ugandai határhoz közeli Katwa települése és környéke számít a járvány által különösen erősen sújtott térségnek. A másik legfőbb betegséggóc a 800 ezer lakosú, szintén Észak-Kivu tartománybeli Beni városa.

A kongói Vöröskereszt három munkatársára támadtak tavaly októberben, amikor a betegségnek áldozatul esett emberek temetésénél segédkeztek az ország keleti felében. Decemberben pedig politikai aktivisták rongáltak meg egy ebolás betegeknek épített elkülönítő központot a közelben.

A mostani a tízedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken, az ország keleti részén tombol.

A 2018 óta tartó járvány a második legsúlyosabbá vált a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány után, amelyben 11 ezren haltak meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.