EU

EP-választás - Az európai szocialisták Madridban indítják választási kampányukat

Megkezdődött az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos kongresszusa Madridban pénteken, amelyen hivatalosan elindítják a május végi európai parlamenti választási kampányukat is.

2019.02.23 01:30ma.hu

"A szociáldemokráciára sokkal nagyobb szükség van Európában mint valaha" - fogalmazott köszöntőjében José Luis Ábalos, a házigazda Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára, fejlesztési miniszter.

A politikus szerint komoly veszélyben van az egységes és békés Európa eszméje, amely elkötelezett a népek szabadsága, polgárainak haladása, a környezetvédelem, a feminizmus, a tolerancia, a tisztelet, a szolidaritása, a befogadás, az egyenlőség és az igazságosság mellett.

"Barátaim, nincs vesztegetni való idő, sem kifogás a lazításra", - jelentette ki, figyelmeztetve a radikális jobboldali pártok európai térnyerésére.

Achim Post, a PES főtitkára nyitóbeszédében "rendkívüli időket" emlegetve egy nacionalista, megosztott, törékeny, gyenge Európa vagy egy egységes és erős Európa közötti választásra szólított fel. "Olyan kampányt kell csinálnunk, amilyet még sosem" - hangsúlyozta a német politikus.

A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusának meghívottai közt szerepel António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke.

Magyar részről a rendezvény felszólalói között van Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a PES nőszervezetének elnöke.

A kongresszus résztvevői a tervek szerint szombaton kiáltványt fogadnak el "Egy új társadalmi szerződés Európa számára" címmel, és felszólal Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták EB-elnök jelöltje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.