Illegális bevándorlás

Menedékkérőket tartóztattak le Szlovéniában embercsempészetért

A 24 és 32 év közötti közel-keleti bevándorlók az elmúlt két évben legalább 73 illegális bevándorlót juttattak be először Szlovéniába, majd onnan Olaszországba fejenként 50-200 euróért.

2019.02.20 19:34ma.hu

Négy afgán és egy pakisztáni menedékkérőt tartóztattak le a szlovén hatóságok embercsempészet miatt - közölte a szlovén rendőrség szerdán.

A 24 és 32 év közötti közel-keleti bevándorlók az elmúlt két évben legalább 73 illegális bevándorlót juttattak be először Szlovéniába, majd onnan Olaszországba fejenként 50-200 euróért.

A migránsok, amennyiben feltartóztatták őket a határon, azt az utasítást kapták, hogy azonnal kérjenek nemzetközi menekültstátuszt, ezt követően az említett embercsempész csoport tagjai a ljubljanai menekültközpontban felvették velük a kapcsolatot, és segítettek nekik olasz földre jutni.

A négy afgán állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték, a szlovén törvények szerint nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. A pakisztáni állampolgárnak elrendelték az azonnali kitoloncolását Szlovéniából.

A rendőrség a házkutatás során telefont, pénzt, jegyzetet, valamint térképet is talált, amelyen be voltak jelölve azok az átkelőhelyek, ahol a migránsok illegálisan átléphették a határt.

A belügyminisztérium sajtótájékoztatón számolt be arról is, hogy az elmúlt időszakban nőtt az illegális határsértők száma.

A rendőrség adatai szerint idén januárban 325 határsértőt tartóztatott fel, ami 34 százalékkal több, mint az előző év ugyanazon időszakában. A legtöbben közülük algériai, illetve pakisztáni állampolgárok voltak.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása miatt a menedékérők alternatív útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.