Vatikán

Ferenc pápa: az egyház tagjainak bűnei miatt nem az egyházat kell elpusztítani

Az egyháznak tagjai közt akadnak 'bűnösök, mégpedig néha nagy bűnösök is, de nem lehet az egész életet az egyház vádolására fordítani'.

2019.02.20 17:42ma.hu

Az egyházat érő vádakról beszélt Ferenc pápa a kiskorúak védelméről a Vatikánban csütörtökön kezdődő püspöki tanácskozás előtt, miközben a papok általi szexuális visszaélések áldozatai a pápai államnál tartottak tiltakozó demonstrációt.

Ferenc pápa a szerdai általános audiencia előtt, egy olaszországi zarándokcsoport számára rögtönzött beszédében kijelentette: az egyháznak tagjai közt akadnak "bűnösök, mégpedig néha nagy bűnösök is, de nem lehet az egész életet az egyház vádolására fordítani".

Hozzátette, hogy a mai világban "divattá vált az egyház rágalmakkal történő elpusztítása".

Ferenc pápa személyesen nyitja meg csütörtökön a kiskorúak védelmére meghirdetett püspöki találkozót a különböző országok püspöki konferenciái vezetőinek részvételével.

Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő közölte, hogy a találkozó szervezőbizottsága találkozott a papok elkövette visszaélések 12 áldozatával, férfiakkal és nőkkel. A Vatikán nem közölte, mely országokból származnak. Számos áldozatot képviselő szervezet tagja is Rómába érkezett: nem kaptak meghívást a vasárnapig tartó püspöki találkozóra, de szavukat kívánják hallatni.

A papi visszaélés áldozatait 22 országban képviselő Ending Cleargy Abuse szervezet tagjai a vatikáni audienciaterem közelében tartottak tiltakozó demonstrációt, ahova nem engedték be őket. Szóvivőjük Peter Isely úgy nyilatkozott, zéró toleranciát várnak Ferenc pápától. Azt akarjuk, hogy a visszaéléseket elkövető papokat "kergessék el" az egyházból, az őket fedező bíborosokkal és püspökökkel együtt, a lemondásuk nem elegendő - jelentette ki Peter Isely.

Nyílt levélben fordult a püspöki konferenciák elnökeihez Raymond Leo Burke amerikai és Walter Brandmüller német bíboros. Szerintük a kiskorúakkal szembeni visszaélések az egyházon belüli "szélesebb válság" részei, amelyben problémát jelent az "elterjedt" homoszexualitás is. E mögött "szervezett hálózat áll, amely cinkos elhallgatással nyújt védelmet" az egyház meleg tagjainak - írta a két bíboros.

Burke és Brandmüller azon bíborosok közt szerepelt, akik a családról tartott 2016-os püspöki szinódus után kétségeiket (dubia) fejezték ki Ferenc pápa egyházi tanításaival kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.