Jog

Több mint 100 év börtönt szabtak ki három ellenzékire Nicaraguában

Nicaraguában egy a kormányhoz közel álló bíró száz évet is meghaladó börtönbüntetésekkel sújtott három ellenzéki vezetőt.

2019.02.19 07:44ma.hu
hirdetés

Medardo Mairenát, a Földművesek Mozgalmának vezetőjét terrorizmus és szervezett bűnözés vádakkal háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Két társát, Pedro Menát és Luis Orlando Pinedát, 210, illetve 159 év szabadságvesztéssel sújtották.

Edgard Altamirano bíró szerint az elítélteknek ugyanakkor alkotmányjogi okokból mindössze harminc évet kell rácsok mögött tölteniük.

Julio Montenegro, Medardo Mairena ügyvédje kirívónak nevezte védence büntetését, főleg mivel a vádhatóság jóval kisebb büntetést követelt.

"Igazi inkvizítor" - hangoztatta Montenegro az ítéleteket kiszabó bíróra utalva.

Mairena, Pineda és Mena egy vidéki mozgalomhoz tartoznak, amely egy az Atlanti- és a Csendes-óceán közé tervezett csatorna megépítése elleni tiltakozásból jött létre. A Panama-csatorna riválisának szánt projektet az Ortega-kormány vette tervbe kínai segítséggel, de négy év után sem történt előrelépés annak megvalósítására.

Mairena tavaly részt vett a Daniel Ortega autoriter kormányával folytatott, de zátonyra futott párbeszédben.

A managuai vezetés az ítéletek kiszabását megelőzően két nappal kifejezte készségét a tárgyalások újraindítására. Számos ellenzéki ugyanakkor a párbeszéd egyik előfeltételeként a mintegy 770 politikai fogoly egy részének szabadon bocsájtását követeli, illetve azt, hogy a hatóságok vessenek véget a rendőrségi, illetve félkatonai szervezetek túlkapásainak, s biztosítsák a véleménynyilvánítás szabadságát a közép-amerikai országban.

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Az országban április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők az elnök távozását követelik. Ortega, az egykori gerillavezér, korábban 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 325 és 545 között van a zavargások halálos áldozatainak a száma, miközben több mint ötszáz embert őrizetbe vettek a hatóságok, százak pedig nyomtalanul eltűntek. Ezzel párhuzamosan az ellenzékiek sorai is ritkultak, a másként gondolkodók vagy rácsok mögé kerültek, vagy száműzetésbe kényszerültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.