Külpolitika

Venezuelai válság - Az amerikai külügy megerősítette, hogy katonai repülőgéppel segélyt szállít

Már több konvojnyi segélyszállítmány várakozik.

2019.02.16 12:25MTI

Katonai repülőgéppel szállít segélyt a venezuelai-kolumbiai határ kolumbiai oldalára az Egyesült Államok - erősítette meg péntek este a washingtoni külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a segélyszállítmányt a védelmi minisztériummal közösen juttatják el a kolumbiai Cucuta városába. A katonai szállítógépen jelen lesznek az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) munkatársai is.

A dokumentum azokat a délután megjelent sajtóhíreket erősítette meg, amelyek azt állították, hogy az amerikai kormányzat mintegy 200 tonnányi segélyt szállít a kolumbiai-venezuelai határhoz. A floridai Miamiból útnak indított szállítmány élelmiszereket és gyógyszereket tartalmaz.

A kolumbiai kisvárosban már több konvojnyi segélyszállítmány várakozik. Nicolás Maduro venezuelai elnök nem hajlandó megnyitni előttük a határt, arra hivatkozva, hogy országában nincs gazdasági válság, ezt csak Venezuela ellenségei találják ki. Az államfő ugyanakkor délután már azt mondta, hogy a segélyszállítmányok romlott élelmiszert tartalmaznak.

Elliott Abrams, a külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja a múlt héten közölte: Washington egyeztet a venezuelai ellenzék képviselőivel a segélyszállítmányokról, de az amerikai fél semmiképpen nem akarja erőszakkal az országba juttatni a segélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.