Brutális

Több mint 100 ezer csecsemő hal meg évente a háborúk miatt

A legnagyobb gond az éhezés, az alapvető higiénia és az egészségügyi ellátás hiánya.

2019.02.15 16:04ma.hu

Több mint százezer csecsemő hal meg évente háborúk miatt – hívta fel a figyelmet a Save the Children nemzetközi segélyszervezet a müncheni biztonsági konferencia alkalmából közzétett pénteki jelentésében.

A segélyszervezet szerint 2013 és 2017 között legalább 550 ezer csecsemő veszítette életét abban a tíz országban, ahol a leggyakoribb volt a fegyveres konfliktus. A csecsemők legtöbbször az éhezés, az alapvető higiénia és az egészségügyi ellátás hiánya miatt haltak meg. Az öt év alatti korosztályt nézve a számok meghaladják a 870 ezret.

Összehasonlításképpen: körülbelül 175 ezer fegyveres vesztette életét ugyanebben az időszakban a szóban forgó országokban, azaz Afganisztánban, Jemenben, Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szíriában, Irakban, Maliban, Nigériában és Szomáliában.

"Nap mint nap gyerekek kerülnek támadások kereszttüzébe, mert a fegyveres csoportok és a kormányerők nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat és szerződéseket" - hangsúlyozta a civil szervezetet képviselő Helle Thorning-Schmidt.

"A nemzetközi közösségnek egyértelművé kell tennie, hogy a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályozások megszegése elfogadhatatlan, és a tetteseket felelősségre vonják" - tette hozzá Thorning-Schmidt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.