Társadalom

A cseh lakosság háromötöde elégedett a NATO-tagsággal

Sokan úgy tekintenek a NATO-tagságra, mint Csehország függetlenségének biztosítékára.

2019.02.09 02:30ma.hu

A cseh lakosság 58 százaléka elégedett azzal, hogy az ország a NATO tagja, 22 százalékuk pedig ellenkező véleményt képvisel - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet januári országos felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka úgy tekint a NATO-tagságra, mint Csehország függetlenségének biztosítékára, míg ugyanennyien vannak azon a véleményen, hogy a NATO-tagsággal Csehország idegen hatalmaknak rendelte alá magát. Tíz százalék erre a kérdésre nem válaszolt.

Csehország NATO-tagságát inkább a férfiak (62 százalék), és kevésbé a nők (54 százalék) értékelik pozitívan. A tagság pozitív megítélése a 30 éven aluli korosztályoknál a legmagasabb, az idősebbeknél pedig csökken.

A megkérdezettek 54 százalékának az a véleménye, hogy a NATO-tagság növeli az ország biztonságát, 37 százalékuk viszont úgy véli, hogy Csehország sebezhetőbbé vált, és könnyebben keveredhet bele veszélyes nemzetközi konfliktusokba.

Csehország - Magyarországgal és Lengyelországgal együtt - 1999. március 12-én nyert felvételt a NATO-ba. Szlovákia később vált a szervezet tagjává.

A belépés 20. évfordulója alkalmából a cseh elnöki hivatal március 12-én nagyszabású ünnepséget tervez Prágában, erre számos neves külföldi politikus, köztük a magyar, a lengyel és a szlovák államfő is meghívást kapott.

"Az ünnepség nemcsak a NATO, a transzatlanti kapcsolatok és a közös értékek fontosságára fogja felhívni a figyelmet, de hangsúlyozni kívánja a közép-európai szövetségesek egységét és eltökéltségüket, hogy bekapcsolódjanak a kollektív védelembe" - közölte Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő.

A márciusi prágai ünnepi megemlékezés pontosabb és részletesebb programját február végére ígérte a cseh elnöki hivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.