Katasztrófa

Már több mint 150 életet követelt a brazil gátszakadás

Félő, hogy az áldozatok száma még tovább fog növekedni, mert még 182 embert eltűntként tartanak számon.

2019.02.08 10:45ma.hu

Százötvenhétre emelkedett a brazíliai gátszakadás halálos áldozatainak száma - közölték helyi hatóságok helyi idő szerint csütörtökön.

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le mintegy két héttel ezelőtt, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében. Félő, hogy az áldozatok száma még tovább fog növekedni, mert még 182 embert eltűntként tartanak számon, és feltételezhetően ők is életüket vesztették a január 25-i katasztrófában. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy az eső ellenére továbbra is zajlanak a mentési munkálatok, 50 ember, illetve 16 kotrógép kutat túlélők után.

A bányavállalat híd építésébe kezdett, mivel számos épület mellett a régi átkelőt is elsodorta a gát átszakadásakor lezúduló iszap. A híd várhatóan három héten belül készül el. A helyiek mindaddig nem tudják elhagyni a területet, a segélyszállítmányokat pedig csak helikopterrel tudják eljuttatni az érintetteknek.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (mintegy 830 milliárd forint) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

A helyi hatóságok január végén őrizetbe vették a Vale SA bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték. A hatóságok további hét gyanúsítottat keresnek.

Minas Gerais, valamint Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezetkárosítás ügyében folytat vizsgálatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.