Venezuelai válság

A hadsereg barikáddal akadályozza a segély bejutását Venezuelába

Egy tartálykocsiból és két konténerből emeltek barikádot.

2019.02.07 08:04ma.hu

A venezuelai hadsereg szerdán egy tartálykocsiból és két konténerből barikádot emelt a kolumbiai határnál egy hídon, hogy megakadályozza a nemzetközi humanitárius segély bejutását Venezuelába.

A híd a kolumbiai Cucuta határvárosnál található, amely felkészült a venezuelaiaknak szánt 60 tonnányi élelmiszer és gyógyszer fogadására, valamint továbbítására. Nicolás Maduro venezuelai elnök azonban hétfőn ismételten visszautasította a külföldi segélyeket, mondván, "Venezuela nem koldusok országa". Az államfő külföldi beavatkozásnak minősítette a segélyezést.

A magát január végén ideiglenes elnöknek nyilvánító Juan Guaidó szavai szerint az adomány a venezuelai hadsereg tesztje: a barikádnál fegyverrel őrt álló katonáknak választaniuk kell, hogy beengedik-e az égetően szükséges szállítmányt, vagy engedelmeskednek a parancsnak.

A venezuelai ellenzék egyik törvényhozója, Miguel Pizarro kedden arra kérte a hadsereget, hogy engedje be a rakományt. "Katonák, ti, akik nem királyi fényűzésben éltek, egyenruhátok elnyűtt, csizmátok kopott, gondoljatok arra, hogy a segélyt a ti családtagjaitoknak is szánják" - intézte felhívását Pizarro a hadsereghez, és egyúttal ismételten arra kérte a katonákat, hogy álljanak át az ellenzék vezérének, a több állam által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó oldalára.

A Guaidót elismerő már mintegy 40 ország jó része komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól évek óta szenvedő venezuelaiaknak. Kanada 53 millió kanadai dollár értékű támogatást küld, az Egyesült Államok 20 millió dollárnyit ígért, az Európai Unió pedig további 5 millió euró értékűt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.