USA

Letartóztatták Roger Stone politikai tanácsadót, az amerikai elnök egyik szövetségesét

A vizsgálóbizottság eddig az oroszokkal történt összejátszásra vonatkozóan "csaknem egyetlen bűncselekményt sem" fedett fel.

2019.01.26 18:06ma.hu

Letartóztatták pénteken Roger Stone politikai tanácsadót, Donald Trump amerikai elnök egyik régi szövetségesét az igazságszolgáltatás akadályozása, tanúk befolyásolása és hamis nyilatkozattétel miatt. A Fehér Ház közlése szerint Donald Trump elnöknek nincs köze az ügyhöz.

A tanácsadót a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálódásai nyomán összesen hét rendbeli bűncselekménnyel vádolják. Valamennyi vádpont összefügg a 2016-os elnökválasztás idején a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) szerverei elleni hackertámadással, amely után a WikiLeaks szivárogtató portál elektronikus leveleket hozott nyilvánosságra. A Mueller-bizottság a 2016-os választás idején a Trump kampánycsapatának tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálja.

Stone-t helyi idő szerint pénteken hajnalban a floridai otthonában tartóztatták le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai és délután már meg is kell jelennie Fort Lauderdale város bírósága előtt. A hajnali letartóztatásról a CNN hírtelevízió közölt videófelvételeket, amelyekben viszont nem derült ki, hogy ezeket az FBI bocsátotta-e a rendelkezésére, vagy előzetes értesítés nyomán saját operatőre volt jelen a letartóztatáskor.

Roger Stone korábban cáfolta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna, bár egyik korábbi televíziós interjújában utalt arra, hogy elképzelhetőnek tartja letartóztatását. Ügyvédje, Grant Smith közleményben tudatta, hogy a politikai tanácsadó pontatlan nyilatkozatai "feledékenységnek" tudhatók be és azok "lényegtelenek". Az ügyvéd hozzáfűzte: a nyomozók "nem találtak adatot az oroszokkal történt összejátszásra, mert akkor vádat emeltek volna ezért".

"Ennek semmi köze az elnökhöz és bizonyosan semmi köze a Fehér Házhoz" - mondta újságíróknak Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak.

Az amerikai sajtóban nyilvánosságra került dokumentumok szerint John Podesta, Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnöke - a hackertámadás egyik sértettje - vádolta meg Stone-t azzal, hogy előzetesen információi voltak a számítógépes támadásról. A nyomozók szerint az ellopott információk nyilvánosságra hozatala előtt Stone "kommunikált" Julian Assange WikiLeaks-alapítóval, amit Stone "tökéletesen jogszerűnek" nevezett.

A vádirat szerint a politikai tanácsadó hazudott a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson arról, hogy mi történt közte és Assange között, valamint nem mondott igazat akkor sem, amikor azt állította, hogy erről nincsenek feljegyzései vagy hangfelvételei. A nyomozók szerint Stone felvette a kapcsolatot a Trump-kampány munkatársaival is, és jelezte, hogy Hillary Clinton kampányára nézve esetlegesen hátrányos, kártékony információkhoz jutott a WikiLeakstől.

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. "Országunk történelmének legnagyobb boszorkányüldözése zajlik" - írta, és megismételte, hogy nem volt összejátszás oroszokkal. "A határ menti prérifarkasokkal, drogkereskedőkkel és emberkereskedőkkel is jobban bánnak" - jegyezte meg, majd feltette a kérdést: "ki értesítette a CNN-t, hogy ott legyen a letartóztatásnál".

Pénteken kora délután 250 ezer dolláros óvadék ellenében Roger Stone-t szabadlábra helyezték. A várakozó tömeg üdvrivalgással fogadta őt, és Stone mosolyogva közölte: hamisan vádolják őt azzal, hogy korábban nem mondott igazat a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt, és a bíróságon - ahol nem vallja majd bűnösnek magát - az ellene felhozott vádakat is sorra cáfolni fogja. "Nem kellett volna letartóztatni, önként is megjelentem volna" - mondta.

Stone leszögezte, hogy ő Donald Trump egyik legrégebbi barátja és leghívebb támogatója, és "semmilyen körülmények között nem fordulhat elő, hogy tanúvallomást tegyek az elnök ellen". Hozzáfűzte: letartóztatását politikai okok motiválták. Úgy fogalmazott: "kategorikusan" kijelentheti, hogy nem segítette az oroszokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ellene felhozott vádak között nem szerepel, hogy összejátszott volna oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Alan Dershowitz, az Egyesült Államok egyik leghíresebb jogásza, a Harvard Egyetem professzora a Fox televíziónak azt hangsúlyozta: a Robert Mueller vezette különleges vizsgáló bizottság vádjai "tipikusan hallomásos történeteken alapulnak". A professzor hozzátette: a vizsgálóbizottság eddig az oroszokkal történt összejátszásra vonatkozóan "csaknem egyetlen bűncselekményt sem" fedett fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.