Terror

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vett két fiatal férfit az észak-írországi rendőrségi szolgálat (PSNI) vasárnap, a második legnagyobb északír városban, Londonderryben előző éjjel elkövetett pokolgépes merénylet ügyében.

2019.01.20 15:40MTI

Az incidens, amelyben senki nem sérült meg, az északír fővárostól, Belfasttól 110 kilométerre északnyugatra fekvő város központi bírósági épületegyüttese előtt történt.

A PSNI vasárnapi beszámolója szerint az időzítő szerkezettel ellátott pokolgépet a tettesek egy elrabolt pizzafurgonban helyezték el. A rendőrségi szakértők "kezdetlegesnek" nevezték a robbanóeszközt.

A rendőrség közölte, hogy a merénylet mögött valószínűleg az "új IRA" nevű kis létszámú szakadár katolikus milícia állt.

Az új IRA 2012-ben alakult, és eddigi legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. A pokolgép, amelyet az áldozat gépkocsijának aljára rögzítettek, részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

A rendezési folyamat kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - több évig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva, bár a két párt 2017 januárjában összeveszett, és azóta ismét nem működik az észak-írországi felekezetközi önkormányzatiság.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti koalíciót egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen, valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

A PSNI a vasárnap őrizetbe vett két férfiről csak annyit közölt, hogy a húszas éveikben járnak.

Mark Hamilton, az észak-írországi rendőrség főparancsnok-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az új IRA, csakúgy, mint a legtöbb észak-írországi szakadár katolikus csoport, kis létszámú, és "jórészt senkit nem képvisel".

A PSNI a készülő robbantásról előzetes értesítést kapott, és éppen hozzákezdett a környéken több épület - köztük szórakozóhelyek és szállodák - kiürítéséhez, amikor a detonáció bekövetkezett.

Londonderry az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom fellegvára. Ennek egyik jele, hogy a város félhivatalos közkeletű neve nem is Londonderry, hanem csak Derry, a Londonderry elnevezést a városban szinte sehol nem lehet látni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.