Erőszak

Bemutatták a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozás programját

A püspöki kar több tagja is lemondásra kényszerült gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt.

2019.01.17 06:44ma.hu

Plenáris ülések, a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatok emlékezése, valamint bűnbánó liturgia is szerepel a kiskorúak védelméről a Vatikánban február 21. és 24. között megrendezendő püspöki találkozón, amelynek programjáról a Szentszék szerdán adott ki közleményt.

Ferenc pápa fogadta a tanácskozást előkészítő bizottság tagjait, az egyházfő elmondta, végig jelen lesz a találkozón. A pápa Federico Lombardi atyát, volt szentszéki szóvivőt nevezte ki moderátornak a találkozó plenáris üléseire.

Az egyházfő szeptemberben hirdette meg a püspöki találkozót azt követően, hogy tavaly először a chilei, majd az egyesült államokbeli püspöki kar több tagja is lemondásra kényszerült gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt. A tanácskozásra több mint 180 püspököt és szakértőt várnak.

Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő elmondta: a pápa szeretné, hogy a "püspökök számára teljesen világos legyen, mit kell tenni a kiskorúakkal szembeni visszaélés világméretű tragédiájának megelőzésére és leküzdésére". A pápa tudja, hogy globális problémáról van szó, amelyet csakis globálisan lehet megoldani - mondta. Szándéka az, hogy a tanácskozás a "pásztorok találkozója, nem pedig tudományos konferencia" legyen - tette hozzá a szóvivő.

A tanácskozás munkacsoportokban folyik majd, illetve lesznek plenáris ülések, közös imák és meghallgatnak egykori áldozatokat is. A találkozó misével zárul.

Ferenc pápa a római kúriához intézett év végi beszédében kijelentette: az egyház minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy ezen bűncselekmények elkövetőit átadja az igazságszolgáltatásnak. "Az egyház nem fog eltussolni vagy lebecsülni egyetlen esetet sem" - jelentette ki az egyházfő. Elismerte, hogy a múltban többször is a megfelelő "gyorsaság és tapasztalat nélkül kezelték az ügyeket, de ennek soha többé nem szabad megtörténnie".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.