Bűnügy

Már olasz börtönben van Cesare Battisti szélsőbaloldali szökevény

Hétfőn megérkezett a római Ciampino repülőtérre az a katonai repülőgép, amely Cesare Battisti szélsőbaloldali szökevényt szállította Olaszországba. Innen a szardíniai Oristano börtönébe szállították, ahol életfogytiglani büntetését kell letöltenie.

2019.01.14 20:05MTI

Az olasz gép leszállásának helyszínét mesterlövészek biztosították. Battistit az olasz igazságügyi és a belügyminiszter adta át a börtönhatóságoknak.

Cesare Battisti golyóálló mellényben, de bilincs nélkül szállt le a gépről. Először a római Rebibbia börtönbe, majd innen Szardínia szigetére szállították tovább, az Oristano büntetés-végrehajtási intézetébe, amelyet 2012-ben nyitottak meg és kiemelt biztonságúnak számít, több egykori olasz terrorista tölti itt büntetését.

Alfonso Bonafede olasz igazságügy-miniszter bejelentése szerint Battisti hat hónapig napközben magánzárkára lesz ítélve.

A 64 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el. 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült, és közben 1993-ban távollétében életfogytiglani börtönre ítélték.

A volt gerillát szombaton tartóztatták le az Interpol ügynökei Bolíviában - ahová decemberben ment -, Santa Cruz de la Sierrában, miután mobiltelefonját lenyomozva sikerült beazonosítani a tartózkodási helyét.

A magát politikai menekültnek mondó Battistinek sokáig Brazília biztosított menedéket, ami komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Azonban tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, majd Michel Temer volt brazil elnök hivatala még ugyanabban a hónapban rendelkezett Battisti kiadásáról.

Az olasz kormány üdvözölte Battisti elfogását. Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatón köszönetet mondott Bolívia és Brazília hatóságainak. Elmondta, az olasz kormány a lehető leggyorsabban haza akarta juttatni Cesare Battistit, ezért szállították Bolíviából egyenesen Rómába. Ha visszavitték volna először Brazíliába, akkor az ottani jogszabályok értelmében Cesare Battistit nem adták volna automatikusan ki, mivel a latin-amerikai ország nem ismeri el az életfogytiglani büntetést. Így viszont a volt terroristának le kell töltenie az életfogytiglant.

Matteo Salvini belügyminiszter és Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter is dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját. Matteo Salvini kijelentette, ez csak a kezdet, az olasz hatóságok és titkosszolgálat kész többtucatnyi volt olasz terroristát elfogni "gyáva gyilkosokat, akik a világot járva élvezik az életet".

Battistit Rio de Janeiróban ugyan 2007-ben már egyszer elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, az októberben megválasztott új elnök ígéretet tett arra, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.