Angliai mérgezés

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet támogatja a Novicsok betiltását

Ezt használták az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez.

2019.01.14 16:10MTI

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) támogatja az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt, Novicsok néven emlegetett mérgező anyag betiltását - derült ki Sabine Nolke, Kanada OPCW-hez delegált tagjának Twitter-üzenetéből hétfőn.

A 193 tagú nemzetközi szervezet ez idáig nem adott hivatalos tájékoztatást a hétfőn, zártkörű ülésen hozott döntésről.

Sabine Nolke tájékoztatása szerint a hágai szervezet döntéshozó szervének 41 tagja az Egyesült Államok, Hollandia és Kanada javaslatára határozott arról, hogy két szert is felvesz az idegrendszerbe kerülve bénulást okozó mérgeket (toxin) rögzítő listájára, amelyek közül az egyik a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok.

Mint közölte, Oroszország nem vett részt a döntéshozatalban, de nem is akadályozta meg a javasolt vélemény elfogadását.

A tagállamoknak 90 nap áll rendelkezésére, hogy kifogással éljenek a határozat ellen, ellenkező esetben az érintett szerek a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) hatálya alá kerülnek - közölte. Kanada arra szólítja fel a tagállamokat, hogy támogassák a javaslatot egy biztonságosabb a világ érdekében - tette hozzá Nolke.

2018. március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. A volt kettős ügynök és lánya kórházi kezelést követően felépültek, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak. A londoni kormány állítása szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által az 1970-es és 1980-as évek során kifejlesztett Novicsok nevű méreggel, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.